tisdag 26 mars 2024

Lunchklubb 24 april Ungern, EU och den illiberala verktygslådan med Dag Hartelius

Varmt välkomna till lunchklubben den 24 april! Den här gången om Ungerns inre politiska liv och relationen till övriga EU med Dag Hartelius, Sveriges tidigare ambassadör i Budapest.

 

Vi ses som vanligt kl. 12.00 på Odd Fellow på Västra Trädgårdsgatan 11A i Stockholm. 

Anmäl er senast måndag 22 april kl. 11 på följande länk:

Inbjudan Lunchklubben 24/4: Ungern, EU och den illiberala verktygslådan med Dag Hartelius (svenskalag.se)

 

För eventuella frågor, v.g. kontakta Lena Johansson på: madam.lena.johansson@gmail.com. Mer info om evenemanget följer nedan.

 

Ungern, EU och den illiberala verktygslådan 

I det ungerska parlamentsvalet 2010 vann Viktor Orbán och Fidesz en supermajoritet med två tredjedelar av platserna i parlamentet. Detta upprepades i valen 2014 och 2018, och i valet 2022 ökade man ytterligare något. Samtidigt har ekonomin inte utvecklats lysande och Ungern har haft en av de högsta inflationsnivåerna i EU under senare år. Betydande EU-medel hålls inne av kommissionen med hänvisning till bristande efterlevnad av rättsstatens principer. Landet är idag i flera avseenden isolerat i EU och Fideszledamöterna politiska vildar i Europaparlamentet, samtidigt som opinionsstödet för EU har minskat. På samma gång är Ungern ett av de medlemsländer som är mest beroende av EU:s inre marknad. Hur går detta ihop?

Dag Hartelius var Sveriges ambassadör i Ungern och Slovenien 2019-23. Han har dessförinnan arbetat som diplomat i Sovjetunionen, Tyskland och Storbritannien och har varit ambassadör i Estland 2003-08 och Polen 2008-11 samt Sveriges ständige representant till EU 2011-13. Åren 2013-19 var han generaldirektör för FRA. Idag är han nationell underrättelsesamordnare i Statsrådsberedningen. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar