onsdag 1 mars 2023

Lunchklubben 1/3: Europakonventionen - skyddet av mänskliga rättigheter i ett oroligt Europa

 



Fredrik Sundberg, tidigare chef för Europarådets avdelning för verkställigheten av Europadomstolens domar talade om Europakonventionens betydelse idag

Europakonventionen – skyddet av mänskliga rättigheter i ett oroligt Europa

Det senaste årets dramatiska utveckling har starkt betonat de grundläggande värden Europa bygger på. Behovet av respekt för dessa värden förklarar Europarådets 46 medlemsstaters omedelbara fördömande av den ryska aggressionen på Ukraina och snabba beslut att utesluta Ryssland. Det är inte vilken konflikt som helst som uppstått. Den attackerar direkt de europeiska grundvärderingarna - mest auktoritativt uttryckta i Europakonventionen.

 

Konventionen är uteslutningen till trots, eller kanske just på grund av uteslutningen, av största betydelse för att bidra till att Europa hålls samman och lyckas expandera till de nya kandidatländerna så att dessa inte bryts loss från Europa och inlemmas in andra intressesfärer utan intresse för de värderingar som byggt Europa.


Konventionen, liksom Europarådets roll i det nya Europa, kommer att vara i fokus vid Rådets toppmöte i Reykjavik i maj i år. Det är också viktigt att mötet uppmärksammar resursbehovet, då det är tydligt att systemets effektivitet hotas av brist på resurser. Budgeten har i stort inte ökat sedan 2010. Är detta politisk klokskap i ett Europa som mer än någonsin verkar ha behov av enande krafter?

 

Avsikten med lunchanförandet var att öka förståelsen för Konventionens betydelse i Europa idag, särskilt genom dess unika system för att säkerställa respekt för Europadomstolens domar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar