lördag 10 april 2021

Webbinarium 26 april: Val 6 maj till skotska parlamentet! Vad står på spel?

Svenska Paneuropaföreningen bjuder in till webinarium 26 april kl 12-13.15. 


OBS Evenemanget kan ses i efterhand här: https://fb.watch/62YuVoxZhI/


Medverkande är Nicholas Aylott, docent i statsvetenskap, Pontus Odmalm, docent i statsvetenskap och Ylva Nilsson, EU-journalist.


Webinariet leds av Zofia Tucinska från Svenska Paneuropaföreningen.

Skottland har betydande självstyre med eget parlament med 129 ledamöter och egen regering i huvudstaden Edinburgh. Nationalistpartiet SNP leder den skotska regeringen med partiledaren Nicola Sturgeon som regeringschef. Skottarna går till parlamentsval 6 maj, 2021.

Storbritannien bestämmer dock fortsatt över bland annat skatter, social trygghet, försvar och internationella relationer. I en folkomröstning i Skottland om fullständig självständighet i september 2014 vann nej-sidan med 55,3 mot 44,7 procent, trots att ja-sidan steg kraftigt under kampanjens slutskede. I omröstningen om EU-medlemskapet röstade 62 procent av de skotska väljarna för att stanna kvar i EU.Program

Val till det skotska parlamentet, vad gäller det? Vilka frågor styrs av det parlamentet? Vad styrs från Landets regering? 

Vad är unikt för situationen i Skottland? Vilka frågor finns i debatten inför valet 6 maj? Vilka partier finns med i processen? Vad står de för? Spänningar inom Storbritannien?

Utvecklingen i Skottland, hur länkar den till samarbetet inom Europeiska Unionen, EU. De regionala spänningarna inom EU, berörs de av vad som sker i Storbritannien?Hur deltar jag?


Deltagande sker digitalt via vår facebooksida varpå ni hittar evenemanget här.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar