fredag 1 maj 2015

70 År AV FRED

                            
                               
70 ÅR AV FRED
För 70 år sedan avslutades andra världskriget. Den 7 maj firas fredsdagen på Kulturhuset med seminarier, film och samtal. Svenska Europarörelsen, Utrikespolitiska Föreningen Stockholm, Svenska Paneuropaföreningen och Svenska Kvinnors EuropaNätverk och bjuder in till samtal om krig och fred.
Personliga berättelser och iakttagelser före, under och efter andra världskriget ger påminnelser om de händelser som inte får falla i glömska. Kom och träffa Hédi Fried, överlevande från Auschwitz, Lena Ag, generalsekreterare Kvinna till Kvinna, Fredrik Önnevall, journalist som berättar om sin dokumentär ”Fosterlandet” och Linda Nordin, Svenska FN-förbundets generalsekreterare.
Under dagen delar vi också ut utmärkelsen Årets Europé 2015, som i år tilldelas Alexandra Pascalidou, journalist, författare och programledare, för att hon vidgat vårt perspektiv av Europa. Prisutdelare är Thomas Hammarberg, tidigare Europarådets kommissionär för Mänskliga Rättigheter och Årets Europé 2011.

Svenska Europarörelsen och Utrikespolitiska föreningen lanserar samtidigt Café Europa som ett forum för diskussioner om Europa.

Plats: Kulturhuset, Ekoteket, våning 2. Årets Europé delas ut i Foajé 3 på våning 3.
Tid: torsdag 7 maj 13.00 – 17.15. Fri entré.

PROGRAM13.00 – 13.45 Vägen till Förintelsen
Hédi Fried, författare och psykolog, överlevande från Auschwitz och Bergen Belsen samtalar med David Titelman, psykolog.14.00 – 14.20 Årets Europé (Foajé 3)
Utmärkelsen Årets Europé 2015 tilldelas Alexandra Pascalidou. Thomas Hammarberg, Årets Europé 2011, delar ut priset. Efter prisutdelningsceremonin samtalar Thomas Hammarberg med Alexandra Pascalidou om Europa.14.30 – 15.15 Kvinnor och krig
Samtal mellan Lena Ag, generalsekreterare Kvinna till Kvinna och Parisa Khosravi, ordförande Utrikespolitiska Föreningen Stockholm, om kvinnors situation i väpnade konflikter från andra världskriget till dagens krig i Syrien. Hur påverkar kriget kvinnorna? Vad utsätts de för och hur kan de bidra till att skapa en varaktig fred?15.30 – 16.15 Nationalstaten – hotet mot freden i Europa?
Drömmen om en stark och enhetlig nationalstat växer sig allt starkare i många länder, också i Sverige. Hur ser nationalstaten ut och vilka konsekvenser får den om den förverkligas? Parisa Khosravi samtalar med Fredrik Önnevall, journalist på SVT och programledare för den uppmärksammade dokumentärserien ”Fosterlandet”.16.30 – 17.15 Från och med nu
Avslutande samtal med Linda Nordin, Svenska FN-förbundets generalsekreterare, som i dialog med publiken lyfter blicken från dagens konfliktfyllda vardag till en framtid där det finns hopp om en varaktig fred. Parisa Khosravi är samtalsledare.Se hela Kulturhusets program för Fredsdagen på

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar