Sedan dess har den svenska kronan slagit nya bottenrekord. För tio år sedan kostade en euro lite mindre än nio kronor. I dag ligger växelkursen på strax under tolv kronor. Utvecklingen har väckt liv i debatten om Sveriges eventuella anslutning till euron. Och euroopinionen växer så det knakar. Mellan Statistiska centralbyråns senaste två mätningar ökade andelen positiva med drygt 30 procent. Enligt Eurobarometern är en majoritet av svenskarna numera för att Sverige ska byta valuta.
Många som i dag är vuxna var inte röstberättigade – eller ens födda – vid 2003 års folkomröstning. Hur länge bör svenska politiker känna sig bundna av omröstningens utfall? Hur ser förutsättningarna ut för en svensk euroanslutning i dag? Och var står riksdagspartierna i frågan?
Den 14 september i år fyllde EMU-omröstningen 20 år. Dagen efter, fredagen den 15 september, gästades lunchklubben av Svenska Paneuropaföreningens ordförande Gunnar Hökmark och styrelseledamot Emil Källqvist, som tillsammans diskuterade Sveriges relation till euron.
Tid och datum: Fredagen den 15 september kl. 12.00. Lunch serveras i anslutning till föredraget.
Plats: Odd Fellow, Västra Trädgårdsgatan 11A i Stockholm
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar