Ambassadör Andreas Kakouris |
Sverige och Cypern har tusenåriga förbindelser - man har hittat stenåldersyxor av koppar (där alltså kopparen kommer från Cypern). Vikingarna tjänstgjorde i det ossmanska gardet, den heliga Birgitta stannade till på Cypern efter sitt besök i Palestina, på 16- och 1700-talet utforskades ön både av svenska handelsmän och vetenskapsmän, vars rapporter fortfarande finns kvar.
De stormiga händelserna efter Cyperns självständighet 1960, som kulminerade 1974 med Turkiets ockupation av norra delen av ön känner många till genom att en svensk bataljon under 1964 – 1987 ingick i de FN-trupper, som stationerades där 1964. Alltsedan 1974 ockuperar alltså Turkiet den norra delen av ön och håller fortfarrande 43.000 man där i strid med internationell rätt. Om man som utlänning köper ett hus på denna del, är det internationellt sett olagligt, eftersom det med största sannolikhet tillhört och enligt internationell rätt fortfarande tillhör en fördriven grekcypriot.
De fynd av naturgas utanför Cyperns kust, som skulle kunna stärka Cyperns ekonomi, har dessvärre förstärkt oenigheten med Turkiet. Icke desto mindre upptogs nyligen förhandlingarna som legat nere sedan 1974. De strandade dock - åtminstone för ögonblicket.
Republiken Cypern slöt sig från början till de alliansfria staterna. Man har goda förbindelser med övriga länder runt Medelhavet, även Israel, och skulle därigenom både kunna och vilja spela en roll i de pågående konflikterna.
Paneuropaföreningen är tacksam för den ansträngning som ambassadören och hans stab gjort för detta informationsutbyte, som utökade vår kunskap om och förståelse för de komplicerade förhållandena i detta hörn av Europa. Som avslutning bjöds föreningen på en trevlig mingelstund med mat och dryck.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar