torsdag 25 december 2014

Julbrev till medlemmarna

Ordförandens julbrev till medlemmarna ger en översikt  över årets aktiviteter

Kära Paneuropéer, 
Som ordförande i Svenska Paneuropaföreningen vill jag med dessa rader summera 2014 och titta lite framåt mot 2015. 
Förra året inledde jag min julhälsning med att 2013 var ”året då Europa fortsatte att sakta och mödosamt försöka ta sig ur sin ekonomiska kris, Kroatien blev EU:s 28:e medlemsland och Ukraina hamnade mitt i en identitetskris som vi fortfarande inte vet vad den kommer att leda till.” Det är skrämmande att konstatera, att det blev värre än vad vi alla hade föreställt oss. 2014 blev nämligen året då visserligen trevande förbättringar skedde – och två viktiga val i Sverige och Europa ägde rum – men som på många sätt blev Europa från sin sämsta sida. Extremister vann framgångar i valet till Europaparlamentet. Och det finns uppenbarligen intressen och ledare på vår kontinent som försöker tillämpa 1800-talets metoder för mellanfolkligt beteende på 2000-talets verklighet. Så skönt då att vi i dag i Europa har strukturer för både mänskliga rättigheter, säkerhetspolitik, ekonomiskt samarbete och politiskt samarbete som utgör ett bålverk mot sådana maktpolitiska strävanden och mot försök att ”härska och söndra”. 
Vår förenings traditionella "Fyra samtal om Europa" vid årsmötet i april, denna gång med rubriken “Demokrati, mänskliga rättigheter och rättsstatlighet – Europa och honnörsorden”, var en stor framgång och som vanligt inför fullsatt auditorium. Vi har hållit sju lunchklubbsmöten med talare såsom arméchefen Anders Brännström, ambassadören Örjan Berner, eller DN:s utrikeskorrespondent, Europajournalisten Annika Ström Melin. Greklands ambassadör, Ms Aliki Hadji, informerade om sina planer för vårens EU-ordförandeskap på Europahuset. Den holländske ambassadören, Mr Philip de Heer, bjöd in oss på ambassaden för att tala om det 400-åriga samarbetet mellan Sverige och Nederländerna. När EU-ordförandeskapet gick över till Italien blev vi inte bara inbjudna till ambassaden för briefing och mingel, utan Ms Basile hade också älskvärdheten att bjuda föreningens medlemmar såväl till vernissagen av Pompejiutställningen som till den avslutande konserten på Konserthuset. Under sista veckan före jul besökte vi den lettiske ambassadören, Gints Jegermanis, och fick information både om Lettlands planer för sitt ordförandeskap och om hur landet upplever det nuvarande säkerhetspolitiska läget. Vi har tillsammans med Europarörelsen och andra deltagit i samarbetsprojektet ”Europavännerna”. Vi har även deltagit i juryn bakom priset "Årets europé", som 2014 tilldelades Anders Selnes, drivkraften bakom sajten ”Europaportalen”.  Från 1 januari kan ni alla vara med och nominera kandidater till att få utmärkelsen år 2015.
För mig personligen var nog hösten 2014 höjdpunkten under mina hittills nära tre år som ordförande för vår förening. I augusti firade vi 25-årsminnet av den ”Paneuropeiska pick-nicken”. Vår egen styrelseledamot och vice ordförande i föreningen, Walburga Habsburg Douglas, var själv en av de modiga européer som då deltog aktivt i en fredlig demonstration, där man klippte upp stängslet mellan Österrike och Ungern, och därmed både praktiskt och symboliskt bidrog till att riva järnridån. Nu högtidlighöll vi minnet med flera ceremonier på plats där sju medlemmar från vår förening deltog.
Sedan, i november, höll vi ett seminarium till hundraårsminnet av Första världskriget och 75-årsminnet av början på Andra världskriget samt 25-årsminnet av Murens fall. Seminariet, som vi genomförde tillsammans med Europarörelsen, SKEN och Unga européer, var oerhört fint. Vi fick uppleva tankeväckande och rörande tal och presentationer, och Kulturhusets lokal ”Studion” var fullsatt till sista plats. Tack till alla som bidrog och som deltog i publiken. Våra samarbetspartners i Kulturhuset var mäkta imponerade av uppslutningen och av det proffsiga genomförandet. 
För 2015 planerar vi bl.a. för årets Fyra samtal. Traditionsenligt kommer det att genomföras i anslutning till föreningens årsmöte, som äger rum den 20 april 2015 och kommer att handla om “Europa och extremiströrelserna” med fokus både på extremhöger och extremvänster och hur dessa påverkar samhällsklimatet.
Sist vill jag tacka er alla. Alla ni medlemmar som kommit på våra program och som stöttar oss. Alla i styrelsen, särskilt de som gör extra insatser för vår mötesverksamhet och för allt det praktiska med utskick och kallelser. Det är med tillförsikt vi kan se fram mot 2015. Men först ska vi ha en skön jul- och nyårsledighet!
God Jul och Gott Nytt År!
Håkan Jonsson
Ordförande  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar