onsdag 17 april 2013

"Den Sista Överlevande"

Torsdagen den 18 april kl. 18.00-20.00
Rumänska kulturinstitutet. Fri entré!


I samband med befrielsen av Bergen-Belsen den 15 april 1945 visar Rumänska kulturinstitutet den mångprisade dokumentärfilmen The Last Survivor (2010, r. Michael Pertnoy, engelskt tal, engelsk text). Filmen följer fyra överlevande av etniska massakrer – Förintelsen, folkmorden i Rwanda, Darfur och Kongo – och deras kamp att komma tillbaka till livet samtidigt som de försöker väcka andra till medvetenhet om det som hänt. En av filmens huvudpersoner är författaren Hédi Fried, överlevande från Auschwitz och Bergen-Belsen. The Last Survivor belönades vid ett stort antal festivaler både i USA och i Storbritannien, bl. a. i Memphis, Oxford och Los Angeles.



Hédi Fried kommer att introducera filmen samt tala om hur traumatiska erfarenheter kan leda till viljan att ta ansvar och göra skillnad och hur de kan utnyttjas till kampen för en bättre framtid. Befrielsen berördes i Hédi Frieds bok Livet tillbaka (1998).

Hédi Fried föddes 1924 i Sighet, på den tiden en viktig judisk kulturstad i norra Transsylvanien. Mot andra världskrigets slut deporterades Hédis familj, liksom 100 000 andra judar från området, bland dem även fredsprisvinnaren Elie Wiesel, till koncentrationslägret i Auschwitz. Mot krigsslutet transporterades Hédi med systern Livia till Bergen-Belsen. Efter befrielsen erbjöds de möjligheten att åka till Sverige med en av Röda Korsets bussar och det var här de byggde upp ett nytt liv. I Sverige, efter sin utbildning till psykolog startade Hédi Café 84, ett psykosocialt dagcenter för överlevande. Hédi Fried har undervisat och föreläst på skolor, universitet och kongresser runtom i världen och har belönats med bl. a. medaljen Illis Quorum 1998, utmärkelsen Årets Europé 1997 och Natur & Kulturs kulturpris 1998. 2003 blev hon hedersdoktor vid Stockholms Universitet. Hédi Fried är författare till fyra böcker som har översatts till ett antal språk, bland dem rumänska.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar