måndag 11 januari 2021

Europa och USA med Joe Biden som president - nya möjligheter och nya krav

 


OBS: Evenemanget går att se i efterhand här: https://fb.watch/62YzdYqaVi/

Den 18 januari kl 14.00 – 15.00, digitalt seminarium

Den 20 januari installeras Joe Biden som USA:s president. Vad kan det innebära för USA:s och Europas relationer? Det är ämnet för ett samtal mellan

Rolf Gustavsson och Ove Joanson, lett av Gunnar Hökmark – och med kommentarer av Christian Danielsson
- Christian Danielsson, chef för EU-kommissionens kontor i Sverige; har under många år har haft en rad ledande befattningar inom kommissionen.
- Rolf Gustavsson, före detta Europakorrespondent i Bryssel; skriver fortfarande artiklar i Svenska Dagbladet om europeisk politik.
- Gunnar Hökmark, tidigare Europaparlamentariker och nu bl. a. ordförande i Svenska Paneuropaföreningen.
- Ove Joanson, medierådgivare och styrelseproffs, f.d. VD och styrelseordförande i Sveriges Radio, med många års erfarenhet från Washington DC, som utrikeskorrespondent och diplomat.

                                                                                       ____

Den 20 januari installeras Joe Biden som USA:s president. Vad kan vi förvänta oss när det gäller USA:s och Europas relationer?

Transatlantisk harmoni eller amerikansk protektionism med ett mänskligt ansikte?

Klarar EU:s medlemsländer att formulera en EU-gemensam utrikespolitik och säkerhetspolitik som håller för att utveckla samarbetet med en ny administration i Washington DC? Och kommer Europa att gå sin egen väg i Kinapolitiken?

USA och Europa är varandras viktigaste marknader och samarbetspartners i många internationella relationer. Men relationen har blivit allt mer ansträngd. Hur bör EU agera för att förbättra relationerna? Vad kan förväntas av en ny administration i USA?

Deltagande sker via vår nyskapade facebooksida Svenska Paneuropaföreningen där livesändningen av seminariet tar plats den 18 januari kl 14.00 – 15.00. Vill ni se sändningen i efterhand? Tryck här.

Seminariet arrangeras av Svenska Paneuropaföreningen i samarbete med EU-kommissionen i Sverige.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar