måndag 13 oktober 2014

Picknick‏en

25 år har gått sedan den Paneuropeiska pick-nicken den 19 augusti 1989, då Walburga von Habsburg för några timmar öppnade gränsen mellan Ungern och Österrike genom att klippa av taggtråden intill ungerska Sopron. Tusentals ungrare tog tillfället i akt att "besöka Österrike" och vandrade fram och tillbaka, men 661 östtyskar, som semestrade i Ungern, flydde då över till väst. Detta var en av de mest markanta händelserna som ledde till murens fall i november. Erich Honnecker sade i ett radiotal: ”Paneuropa har krossat min dröm om ett socialistiskt Europa”.
Den 19 augusti i år samlades paneuropéer från Österrike, Ungern och Sverige för att på stället fira 25-årsminnet av denna viktiga händelse i Europas historia.
Walburga von Habsburg, numera också -Douglas och vice ordförande i den svenska Paneuropaföreningen, var på plats och höll ett anförande, där hon erinrade om sin fars insatser för att påverka de centraleuropeiska ländernas frigörelse från Sovjetunionen. Otto von Habsburg, ordförande för den internationella Paneuropaunionen i 40 år, likaså europaparlamentariker i 20 år, hade glädjen att se 10 centraleuropeiska länder bli medlemmar av EU, innan han avgick som ordförande. Han och den ungerske presidenten Imre Poszgay planerade picknicken, men det var hans dotter Walburga som genomförde den.

Sju tillresta svenskar, bl.a. ordförande och generalsekreteraren, deltog i firandet, tillsammans med bl.a. företrädare för delstaten Burgenland förutom paneuropéer från Österrike och Ungern och ett stort antal "allmänhet". Vi besökte också Picknick-monumentet, som ligger inne i Ungern, någon km ifrån den plats där gränstaggtråden klipptes av.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar