måndag 24 mars 2025

Kommande Lunchklubb 21 maj med Cecilia Malmström

Årsmöte 6 maj kl 17 i Svenska Paneuropaföreningen


 

Kära medlemmar,

 

Tisdagen den 6 maj med start kl.17.00 äger Svenska Paneuropaföreningens årsmöte rum i Timbros lokaler på Kungsgatan 60 i Stockholm.

 

Tove Lifvendahl, politisk chefredaktör på Svenska Dagbladet, gästar oss som årsmötestalare. Årsmötet avslutas med mingel.


Förslag till dagordning ser du nedan. Styrelsen återkommer inom kort med kompletterande handlingar rörande resultat- och balansräkning, verksamhetsberättelse samt valberedningens förslag till ny styrelse.

 

Anmälan sker på denna länk senast fredag den 2 maj: https://www.svenskalag.se/svenskapaneuropaforeningen/formular/inbjudan-arsmote-paneuropaforeningen-2025/29350

 

Varmt välkommen önskar styrelsen

 

 

Förslag till dagordning

  1. Val av ordförande för årsmötet
  2. Val av sekreterare för årsmötet
  3. Val av två medlemmar att jämte ordföranden justera årsmötets protokoll
  4. Frågan om mötets behöriga utlysande
  5. Föredragning av styrelsens verksamhetsberättelse
  6. Föredragning av revisionsberättelse
  7. Fastställande av resultat- och balansräkning
  8. Frågan om ansvarsfrihet för styrelsen
  9. Fastställande av medlemsavgift
  10. Fastställande av antalet medlemmar i styrelsen och valberedningen
  11. Val av ordförande
  12. Val av övriga styrelseledamöter
  13. Val av revisorer
  14. Val av valberedning
  15. Övriga ärenden

Lunchklubb 9 april Europas konkurrenskraft med Fredrik Sjöberg

 



Varför förlorar EU i konkurrensförmåga - och vad behöver göras? 

Fredrik Sjögren, Policyansvarig för EU-frågor på Svenskt Näringsliv, kommer till Lunchklubben för att berätta om EU:s nyligen presenterade strategi för ökad konkurrenskraft - och ge Svenskt Näringslivs perspektiv på frågan.  

 

Tid: Onsdag 9 april kl 12-13

Plats: Odd Fellow, Västra Trädgårdsgatan 11, Stockholm

Anmälan senast 7 april kl 15: https://www.svenskalag.se/svenskapaneuropaforeningen/formular/inbjudan-lunchklubben-9-4-eus-konkurrenskraft-med-fredrik-sjogren/28692

 

EU har länge halkat efter andra stora länder ekonomiskt. Produktiviteten har ökat långsammare och EU har steg för steg tappat i konkurrenskraft jämfört med andra stora ekonomier, inte minst gentemot USA. Det har länge varit ett problem och åtgärder för att stärka konkurrenskraften var en av de viktigaste prioriteringarna under det senaste svenska ordförandeskapet i EU, mycket på initiativ av Svenskt Näringsliv. Frågan har blivit alltmer angelägen. Inte minst kräver kommande stora satsningarna på försvaret en god ekonomi, tillväxt och en europeisk konkurrenskraft.

 

EU:s nya strategi - konkurrenskraftskompassen - inriktar sig i huvudsak på att förbättra miljön för innovationer, att modernisera energimarknaden och att stärka EU:s säkerhet och motståndskraft. Är det här rätt åtgärder? Pekar de i rätt riktning? Vad tycker Svenskt Näringsliv?

 

Fredrik Sjögren är sedan fyra år är Policyansvarig för EU-frågor på Svenskt Näringsliv. Dessförinnan var han under 15 år på IBM, i olika svenska, europeiska och globala roller inom IBM:s public affairs-funktion. Han har också jobbat i regeringskansliet och som förhandlare på den Svenska representationen i Bryssel. 

lördag 15 mars 2025

Lunchklubb den 26 mars - Efter valet i Tyskland med Bernd Parusel

 




Bernd Parusel, senior researcher vid Svenska institutet för Europapolitiska studier (Sieps), talar om resultatet av valet i Tyskland, vad det kan betyda för utvecklingen i Tyskland och hur det påverkar Europa inklusive Sverige.

 

Plats: Odd Fellow-huset, Västra Trädgårdsgatan 11, kl. 12. OSA: 24/3 

Anmälan: Inbjudan lunchklubb 26/3: Efter valet i Tyskland med Bernd Parusel

För ev. frågor hör av er till Zofia Tucinska på zofia@tucinska.eu

 

Efter förbundsdagsvalet den 23 februari 2025 har Tysklands politiska landskap genomgått betydande förändringar. Friedrich Merz, ledare för det konservativa partiet CDU (Kristdemokratiska unionen), tillsammans med systerpartiet CSU (Kristdemokratiska socialunionen) erhöll 28,6 procent av rösterna. Bland de viktiga frågorna under valrörelsen fanns migration, problemen för den inhemska industrin och behoven av satsningar på den tyska infrastrukturen.

 

Friedrich Merz har uttryckt sin avsikt att snabbt bilda en regering och hoppas ha en koalition på plats innan påsk. Kristdemokratiska CDU, systerpartiet CSU och socialdemokratiska SPD uppgav 8 mars att de kommit överens om att ingå i en koalitionsregering.  De formella förhandlingarna kring regeringsbildningen väntas inledas inom kort.  

 

Valresultatet indikerar en betydande omstrukturering av den tyska politiken, med CDU som det dominerande partiet och AfD:s ökade inflytande.  

 

Bernd Parusel är forskare i statsvetenskap. Hans forskningsområden rör främst migrations-, integrations-, asyl- och gränspolitiken i EU och EU:s medlemsstater. Detta innefattar även Schengen, viseringsfrågor och den fria rörligheten inom EU.

Bernd disputerade 2009 vid universitetet i Osnabrück, Tyskland, med en avhandling om EU:s politik i frågor rörande arbetskraftsinvandring. Han studerade statsvetenskap vid Freie Universität Berlin, Tyskland, med utbytesstudier i Neapel, Italien.


Med vänliga hälsningar
Svenska Paneuropaföreningen